Choď na obsah Choď na menu
 


Ako sušiť paradajky?

Sušenie paradajok štandardne v niektorých južných slnečných krajinách prebieha výhradne na vzduchu. U nás si tento luxus môžeme dopriať len veľmi ťažko. Potrebná bude trúba alebo v lepšom prípade sušička.

Začať by sme mali zberom paradajok. Žať by sme pritom mali paradajky pevné, ktoré ešte nie sú prezreté. Zároveň je ideálne vyberať iba červené paradajky. Žlté a oranžové paradajky nemajú tak výraznú chuť a nie sú po sušení tak lahodné, ako je tomu u červených paradajok.

Po umytí veľké paradajky nakrájame. Ak ich chceme mať usušené rýchlejšie, potom sa oplatí pokrájať ich na plátky. U malých paradajok je vhodnejšie nechať ich usušiť vcelku, pretože len tak nezmizne ich nezameniteľná chuť a aróma.

Potom, čo máte paradajky pripravené, môžete ich dať do sušičky alebo do teplovzdušnej rúry. Po usušení paradajky necháme chvíľu na papieri na pečenie a potom ich môžeme buď naložiť do olivového oleja s cesnakom a soľou, alebo nechať usušené v uzavretom pohári.